Lafting


Vi tar på oss lafting av mindre hytter og hus. Vi leier lokaler på saga i Sømådalen. Det er ikke av de største, men vi får stort sett inn det vi jobber med, og uansett størrelse er det gull verdt å ha en liten hall om vinteren.

På bildet har vi lagt an til ei fiskebu som står ved Isteren.

Bua på bildet er en kopi av bua som stod på tomta opprinnelig. På dette prosjektet har Sømåen Tradisjonshandverk stått for tømmerhogging, skjæring/skanting av tømmeret, lafting og til slutt alt snekkerarbeid innvendig og utvendig.
Ei lita "nett" bu akkurat passe stor for formålet.
Innvendig detalj. Den tverrgående lista er festa i stokken over, og ikke i glattkanten som utgjør døråpninga. Dette for å ikke hindre tømmeret i å kunne synke. Alle tømmerhus rører på seg, og dette er det spesielt viktig å ta hensyn til. Det gjelder også hus som har stått i mange år. I alle åpninger må det være minst 2,5% synkemonn.
Vi bruker husmåsså som tetting i meddraget, også på nye lafta bygninger vi setter opp. Husmåssåen oppfører seg som treverket selv, den gir fra seg fukt, og tar opp fukt. Et eller annet sted i medraget vil nullpunktet være, dvs. der det dannes kondens. Om det er brukt et materiale som ikke puster - f.eks glava, polypropylen e.l - vil fuktighetene med all sannsynlighet stoppe her, og forårsake mugg og råte. Det finnes eksempler på 20 år gamle hytter med store råteskader pga. dette. Men i mange tørre områder av landet er det også eksempler på at laftahus med glava i medraget står like fint. Det som er viktig å tenke på er at ved fuktigere klima, unngår man problemer ved å bruke husmåsså. Dessuten er den enkel å ta, den er gratis og klør iallefall ikke..!
 

 
 Kontakt info 
Sømåen Tradisjonshandverk AS 
Sømåen Tradisjonshandverk AS holder til lengst nord i Hedmark fylke, i Engerdal Kommune. Sømådalen er ei trivelig grend med barnehage, skole,og butikk. Grenda har ca 80 ihuga innbyggere med smått og stort.
 
 
 
Henning Søndmør
Daglig leder
Mobil +4741696008    
E-post: hsondmor@bbnett.no


Karl Ove Søndmør
Mobil +4790946049
E-post:


Svein Joten
Mobil +4790681656
E-post: svein.joten@gmail.com


Oddgeir Riseth
Mobil +4795974104
E-post: oriseth@gmai.com
Get Directions
Sømåen Tradisjonshandverk AS
Kartdata ©2014 Google
Karta
Satellit
Lat=62.10364 , Lon=11.64262
 
 
 
 


 

© LightWeb